fbpx
 
Kontakt:info@lopis.si in 00386 31 332 761 (Bojan)
PisarnaPesnica pri Mariboru 32e, 2211 Pesnica

Kako s tehniko KROG SKRBI IN VPLIVA lahko imamo manj skrbi, več veselih dni? – LOPIS

31. marca, 2021
Zadnjih nekaj mesecev se zdi, kot da smo se znašli v filmu, tistem napetem akcijskem ali kar v moreči drami?
Tisto, kar je bilo še lani samoumevno, danes ni več del našega vsakdana.  Večina izmed nas se je znašla v situacijah, ki jih prej nismo poznali ter morala na hitro popolnoma spremeniti svoje dnevno delovanje.  Našli smo in bomo ponovno morali načine, kako lahko delamo od doma, se organizirati glede varstva otrok, nekateri so ostali brez rednega, varnega dohodka …
Če priznamo ali ne, nas obhajajo skrbi. Včasih kak dan manj, včasih več. In te skrbi nam ne dajo miru.KAJ SO SKRBI? 
Ljudje imamo neverjetno danost, da smo sposobni razmišljati o prihodnosti. Razmišljanje za naprej pomeni, da lahko predvidimo nekatere ovire in probleme. Pomaga nam, da se pripravimo ter iščemo različne rešitve in priložnosti. Ko želimo doseči posamezen cilj, je lahko razmišljanje v naprej zelo koristno.
Na drugi strani  pa so skrbi »pogled v prihodnost«, ki prinaša predvsem neprijetne občutke in hrani naše strahove.

Skrbi predstavljajo mentalni proces, znotraj katerega razmišljamo o problemu, ki je negotov in ima možnost enega ali več nelagodnih izidov.

Lahko bi rekli, da so skrbi zaporedje ponavljajočih se misli in predstav, osredotočenih na različne grožnje z negotovim izidom. Zaskrbljujoče misli pa spremljajo občutki nemira, razburjenosti in neprijetna čustva.

Raziskave kažejo, da nas generalno najbolj skrbi glede naših medsebojnih odnosov, šolskih in službenih dosežkov, finančnega stanja in zdravja. Dobra novica je ta, da so znanstveniki dokazali, da se realno 80 % naših skrbi nikoli ne uresniči.

Skrbi so na primer: »Kaj če izgubim službo?«, »Kaj če mi razpade zakon?«, »Kako naj odplačam kredit?«, » Ali mi bo uspelo pravočasno opraviti vse obveznosti na fakulteti?«

Nikoli pravzaprav zares ne vemo, kaj bo prinesla prihodnost še posebej v teh časih ampak nekako moramo te skrbi ”utišati”, ”izklopiti”, da bomo lažje zadihali, da bomo lahko, vse kar se dogaja okrog nas, morda pogledali z drugega zornega kota?

Vendar KAKO?

Z vami bi želela deliti preprosto tehniko,  KROG SKRBI in VPLIVA, ki jo redno prakticiram, tudi vsak dan. Vsak dan si vzamem na voljo 10 minut za skrbi. Sama pri sebi analiziram ali zapišem na list veliki krog (KROG SKRBI), kaj vse me skrbi… Ko si olajšam  dušo, preidem na manjši krog (KROG VPLIVA) in pregledam vse možnosti, kaj pa lahko sama naredim pri vseh teh skrbeh – na kaj imam sama VPLIV? Ko to končam, imam dogovor (sama s seboj), da o skrbeh več ne razmišljam tisti dan.

Zato vas zdaj vabim, vsi tisti, ki imate veliko skrbi, da si zamislite situacijo, ki za vas, vašo družino, podjetje pomeni konkreten izziv (vas skrbi) in si ga zapišite:

_______________________________________________________________

Nato:

  • zunanji krog zapišite stvari, ki jih v zvezi s to situacijo oziroma vašim izzivom ne morete spremeniti ali nadzorovati pa vendar vas zaradi tega skrbi (KROG SKRBI).
  • notranji krog pa zapišite na kaj lahko vplivate pri tej situaciji in kaj lahko samo vi naredite (KROG VPLIVA).

 

LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
Najdete nasSocialna omrežja
LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
KONTAKTPišite nam
NAJDETE NASSocialna omrežja