fbpx
 
Kontakt:info@lopis.si in 00386 31 332 761 (Bojan)
PisarnaPesnica pri Mariboru 32e, 2211 Pesnica

“Uspeh je odvisen od treh stvari: koncepta, kompetenc in kapitala” – LOPIS

17. novembra, 2022

To, da je uspeh odvisen od treh stvareh, gre za tezo znanega športnega direktorja, trenerja ter taktičnega veleuma, Ralfa Rangnicka. Trenutno selektorja avstrijske nogometne reprezentance, ki je deloval pri številnih nogometnih institucijah kot so Manchester United, Schalke 04, RB Leipzig, Vfb Stuttgart in drugimi. 

Izpostavil je, da je kapital organizacijam še najprej na voljo, navadno se zatakne ravno pri konceptu in kompetencah posameznikov.

Po mnenju nemškega strokovnjaka klub oziroma organizacija najprej potrebuje jasno opredeljeno filozofijo. Kaj želi sploh predstavljati? Temu poslovni svet pravi poslovna identiteta. Brez te tudi poslovnega vedenja ne more biti. Če ni jasno opredeljene identitete oziroma če se ta nenehno spreminja z vsako spremembo trenerskega osebja ali v primeru podjetja vodstvenega kadra, kot klub oziroma podjetje ne predstavljate ničesar. Ravno zato je celo tak velikan kot je Schalke 04 izpadel iz prve nemške Bundeslige.

Dotaknil se je tudi lastnosti uspešnega menedžerja prihodnosti. Ta naj bi imel, podobno kot nogometni trener, jasen vpogled v svojo ekipo, medosebne veščine in moč odločanja. “Ko sem postal trener, je moj tim sestavljal tri osebe: pomočnik trenerja, trener vratarjev in jaz. Danes pa sodoben menedžer mora povezovati 15 do 20 strokovnjakov, od videoanalitikov do nutricionistov.” Ni dovolj, da zgolj delegiraš naloge tem strokovnjakom, pričakuje se namreč, da se z njimi vzpostavi dialog. Za to pa sodobni menedžerji potrebujejo veliko več specializiranega znanja kot prej.

In verjeli ali ne, tudi nogometaši v prihodnosti ne bodo več trenirali zgolj svojih mišic, podaj ter strelov, prihodnost se bo vrtela okoli ‘treniranja možganov’, kar pomeni kognitivni trening, ki igralce potisne iz cone udobja. Ralf Rangnick torej meni, da morajo biti igralci zmožni nastopanja na višji ravni tako fizično kot mentalno. “Na področju fizičnih zmogljivosti ni za pričakovati kvantnih preskokov, bistvo za izboljšanje se skriva v mentalni pripravi. Igralci bodo izzvani, potisnjeni iz cone udobja. Med treningom bodo izpostavljeni težkim razmeram, od njih pa se bo zahtevalo, da sprejmejo hitre odločitve v zaprtem prostoru pod časovnim pritiskom. V Hoffenheimu, smo na primer na treningu postavili odštevalnik časa ter naslednje zahtev: deset sekund imate časa, da dosežete gol, osem sekund, da prevzamete izgubljeno žogo in podobno. Igralce na to ves čas opominja tiktakanje ure. To za fante ni bilo le nekaj novega, temveč jih je tudi neizmerno jezilo. Živciralo jih je, a le tako so spremenili svoje vedenje oziroma le tako so trenirali še možgane.”

In podoben trend gre pričakovati tudi v poslovnem svetu. Menedžerje ter njihove time ‘sprovocirati’, da gredo izven okvirjev in ustaljenih praks ter jih vzpodbuditi k nenehnemu razvoju znanj, kompetenc ter praks, ki jih bodo popeljale do tako željenega preboja.

Vam je zanimivo? Bi tudi vi želeli svoje podjetje dvigniti na višji nivo ter opolnomočiti zaposlene, pa ne veste kako? Dovolite, da vam pri tem pomagamo ter da skupaj z vami okrepimo kulturo ter identiteto podjetja ter po vzoru vrhunskih športnikov “natreniramo še možgane” zaposlenih. Obiščite nas na spodnjih povezavah, kjer lahko izveste več o nas ali pa v naši spletni učilnici s treningi že kar pričnete.

“Trebušnjake začnem šteti še le takrat, ko začne boleti, kajti še le tisti zares štejejo.”
Muhammad Ali
Dejan Toplak
LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
Najdete nasSocialna omrežja
LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
KONTAKTPišite nam
NAJDETE NASSocialna omrežja