fbpx
 
Kontakt:info@lopis.si in 00386 31 332 761 (Bojan)
PisarnaPesnica pri Mariboru 32e, 2211 Pesnica

Zakaj se ukvarjati s čustveno inteligenco? – LOPIS

29. marca, 20230

Svet se spreminja in z njim tudi delovno okolje, ki nas obdaja. Dandanes se bo naša učinkovitost ocenjevala po novi ocenjevalni lestvici: ne bo pomembno le, kakšen je naš inteligenčni kvocient oz. kako smo pametni, izobraženi, intelektualni ali koliko strokovnega znanja prinašamo na delovno mesto, ampak bo pomembno tudi, kako spretno se ukvarjamo sami s seboj in z drugimi ljudmi oz. naše sposobnosti uravnavanja medosebnih odnosov.

Številne študije so pokazale, da poklicni uspeh ni toliko povezan z visokim srednješolskim uspehom na maturi ali s stopnjo inteligenčnega kvocienta (IQ) v klasičnem smislu. Od tega, ali smo poklicno uspešni, ali uspemo prepričati na zaposlitvenem razgovoru, ali poklicno napredujemo, ali smo dobri voditelji, je 60 % odvisno od stopnje naših čustvenih sposobnosti.

V nadaljevanju je zato v ospredje prišla drugačna vrsta modrosti. Poleg šolskega in akademskega znanja ter seveda strokovnega je pomembna predvsem ČUSTVENA INTELIGENCA (EQ), ki pa jo je moč zmeraj razvijati.

To je sposobnost zaznavanja, razumevanja in učinkovitega upoštevanja moči in smisla čustev za doseganje višjih ravni sodelovanja in produktivnosti. Pomembno je, kako se spopadamo z lastnimi čustvi, kako jih definiramo, razvrščamo, nadzorujemo, obvladujemo, kako na podlagi čustev drugih razumemo druge ljudi, naša stopnja empatije in kako s tem gradimo dolgoročne, trajnostne odnose.

Obstajajo osnovne spretnosti človeških interakcij. Da bi se izognili nesporazumom, je pomembno, kako se sami čustveno inteligentno ali kompetentno obnašamo, kar ne pomeni, da je v vsakem trenutku »vse lepo«. Čustveno inteligentni ljudje imajo širok repertoar vedenja, se prilagajajo, kar daleč presega le pritrjevanje drugim, ampak pomeni asertivno držo, komunikacijo in pristop do drugih.

Če citiramo Aristotla, imajo čustveno inteligentni ljudje redko sposobnost, »da se ujezijo na pravo osebo, v pravi količini, ob pravem času in na pravi način.«

Ko se enkrat zavedamo lastnih čustev, jih lahko začnemo nadzorovati in obvladovati. Če nam čustev ne uspe regulirati in obvladovati, potem težko ostanemo osredotočeni na nalogo.

Samoobvladovanje je ena izmed 5 dimenzij, ki jo analizira TTI Success Insights analiza čustvene inteligence in stopi v igro tudi, kadar pride do spremembe v našem zasebnem ali poklicnem življenju. Če dovolimo našim čustvom, da ponorijo in pobesnijo, potem postanemo demotivirani.

Kako smo lahko še bolj pozorni na lastno samoobvladovanje?

(Vabimo vas, da odgovore na zastavljena vprašanja tudi zapišete.)

  1. Kako se odzivate na pozitivne čustvene dražljaje?
  2. Kako se odzivate na negativne čustvene dražljaje?
  3. Koliko časa potrebujete, da se pomirite, ko se zgodi nekaj dobrega? In ko se zgodi nekaj slabega?
  4. Ko pride do spremembe, kako se ob tem počutite? Je sprememba za vas lahka?
  5. Če bi bili sposobni bolj učinkovito nadzorovati svoja čustva, kako bi to vplivalo na vašo sposobnost odločanja?

EQ poročilo nudi vpogled v pet dimenzij čustvene inteligence:

  • Samozavedanje · Samoobvladovanje · Notranja motivacija · Zavedanje drugih · Obvladovanje odnosov

Za vpogled in analizo v vašo čustveno inteligenco nas kontaktirajte, z veseljem se bomo z vami posvetovali in vam opravili analizo.

Preberite tudi – Naj bo ponavljanje pozitivnih misli vaša rutina! 

Preverite tudi naše online programe za osebno in poslovno rast.

Pusti komenatr

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
Najdete nasSocialna omrežja
LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
KONTAKTPišite nam
NAJDETE NASSocialna omrežja