fbpx
 
Kontakt:info@lopis.si in 00386 31 332 761 (Bojan)
PisarnaPesnica pri Mariboru 32e, 2211 Pesnica

KAKO SE IZOGNITI IZGORELOSTI IN NAJTI RAVNOVESJE V ŽIVLJENJU – LOPIS

15. februarja, 20230

Živimo v času, ko smo ves čas zelo zaposleni. Našo mentalno pa tudi fizično energijo pijejo služba, otroci, partner, visoki cilji ali pa kar vse naenkrat. Normalno se nam že zdi, da je naš urnik tisti, ki diktira naše življenje. On nam določa prioritete, namesto da bi to počeli mi. Kam je šel naš čas, zakaj nismo bolj produktivni in srečni, če pa se tako ženemo k popolnosti?
Kako prevzeti krmilo v svoje roke ter svoje življenje usmeriti na pot ravnovesja in zadovoljstva, kar bo pozitivno vplivalo na vsa področja našega življenja?
S tem bomo v svoje življenje priklicali več sreče in posledično zdravja.  Boljši odnosi, energija, kvalitetno porabljen čas ipd. bodo gotovo pripomogli k naši uravnovešenosti in umirjenosti.
In kako vemo, da nismo v ravnovesju? Seznamu opravil ni videti konca, zmeraj smo zaposleni, konec dneva pa nas preveva občutek, da nismo naredili dovolj, neprestano smo utrujeni, glavobol, vrtoglavica, zaprtost, slab apetit, nespečnost, nejevolja pa so naši redni spremljevalci. V telesu, predvsem vratu in ramenih, čutimo napetost. Spremljajo nas občutki krivde, ko počnemo stvari, ki bi nas naj osrečevale. Ne čutimo, da bi živeli v skladu z našimi vrednotami in pričakovanji, zavedamo se, da smo nekatera za nas pomembna področja zanemarili. Vse to so znaki, da nekontrolirano drvimo izgorelosti na proti. Želite to preprečiti in se spraviti nazaj v ravnovesje?
V ta namen smo za vas pripravili deset koristnih namigov:

  1. Sprijaznite se z dejstvom, da je normalno, da ne zmorete vsega.

Vsi imamo omejeno količino časa, energije in denarja. Ustavite se in se osredotočite na to, kar je za vas najbolj pomembno. Spoštujte svoje omejitve ter bodite prijazni do sebe. Začnite postopoma, vsak dan posebej. Zadajte si največ 5 prioritet na dan, kaj morate nujno postoriti v službi, doma, zase.

  1. Vzemite si čas zase in tudi to jemljite kot prioriteto.

Na vas je, da daste prednost svojemu zdravju in dobremu počutju. Če je potrebno, si to zapišite še na seznam opravil. Vsaj pol ure dnevno si rezervirajte zase. Če običajne razmejitve med vašo pisarno in domom ni več, si zavestno ustvarite mejo. Nastavite si opomnik, ki vas bo spomnil, da vstanete od pisarniške mize in zapustite delovni kotiček. S tem boste tudi doma jasno razmejili delo in prosti čas.

  1. Imejte več stvari, ki vam bodo služile za inspiracijo ter zagon vsak dan.

Vedno znova se opomnimo, kaj nam je pomembno v življenju. Naj pozitivno razmišljanje postane navada. Zato izbirajmo informacije, ki nas motivirajo in nam dajejo dober občutek o sebi, nam pomagajo manifestirati srečo ter v nas spodbujajo mir in zadovoljstvo. Na vidnem mestu imejmo stvari, ki nas inspirirajo. Na mizi ali pultu naj bo vedno skleda svežega sadja. Ob kavč postavimo blazino za jogo. Na kavni mizici ali na nočni polici naj vedno počiva knjiga, ki jo želimo prebrati. Na ekran računalnika si lahko prilepimo listek s spodbudo, mantro ali lepo mislijo.

  1. Naučite si pravilno postavljati prioritete.

Če želite več časa nameniti enemu področju, ga morate drugemu manj. Enako velja za ljudi v vašem življenju. Odločite se, kaj je za vas resnično pomembno in kaj je dobro za vas. Ne le zdaj, tudi dolgoročno. Temu namenite večino svojega časa. Naj vam pri tem pomaga tudi Paretov zakon. Ta pravi, da 20 % dejavnosti prinese 80 % rezultatov.

  1. Večkrat uporabite besedo »NE«.

In to brez slabe vesti. To je ključno. Na ta način bo tudi vaš »DA« pridobil na teži in vrednosti. Prepogosto si naložimo nove obveznosti, ker čutimo odgovornost ali nas je strah, kaj si bodo mislili o nas, če ne bomo nemudoma na razpolago. S tem le spravljamo sebe pod pritisk in rušimo lastno ravnovesje. Ravno to je čar življenja, da sami izbiramo, kako bomo živeli in kam bomo usmerjali svojo energijo. Mi se odločimo, kaj je tisto, kar nas spodbuja k rasti, nas osrečuje in našemu življenju daje vrednost.

  1. Ne ujemite se v past prezasedenosti.

Če vedno iščete nekaj, da se zaposlite, je to lahko vaš način odvračanja pozornosti od neprijetnih občutkov. Morda to počnete podzavestno. Gre za psihološki mehanizem, ki omogoča, da se začasno izognete negativnim občutkom ali globljim vprašanjem o svojem življenju, o sebi. Posledično pa postanete deloholik, ki redko izbere počitek, saj ves čas išče naslednji opravek. Soočite se z občutki, saj jim je praktično nemogoče ubežati.

  1. Prepoznajte nezdrave navade ter poiščite vzrok za njih.

Študije so pokazale, da so duševne težave neposredno povezane z nezdravim življenjskim slogom. Pogosto gre za začaran krog, saj občutki depresije prispevajo k nadaljnjim nezdravim odločitvam. Med pokazatelji nezdravega življenjskega sloga so kajenje, prekomerno pitje alkohola, premalo gibanja, premalo spanja in nezdrava prehrana. Pogosto je vzrok za nezdrave odločitve ali za porušeno ustaljeno rutino nek zunanji dejavnik, ki naše pozitivno vedenje potisne na stran. To je lahko natrpan delovni urnik, negativna čustva ali občutek izgorelosti. Raje ustrezno ukrepajte, kot pa da posežete po čokoladi, alkoholu ipd.

  1. Opustite miselnost »vse ali nič«.

Če si prizadevate za dolgoročni cilj, kot sta boljša telesna pripravljenost ali izguba teže, je pomembno, da se osredotočite na trud, ki ga vlagate, namesto na končni rezultat, ki ga želite. Ljudje si namreč želimo takojšnjih učinkov, zato lahko izgubimo motivacijo, če rezultatov ne opazimo takoj. Vsak dan in teden bodite ponosni na male zmage. Že ko ste izbrali prave odločitve in vztrajali v novi zdravi rutini, ste zmagovalec. Željena sprememba bo le rezultat tega, kar bo sčasoma potrdila tudi tehtnica.

  1. Izboljšajte svoj spanec.

Ste že slišali za “maščevalno odlašanje spanja”? Gre za vaše maščevanje napornemu dnevu tako, da ste predolgo budni pod pretvezo, da si jemljete čas zase. V bistvu pa strmite v zaslon računalnika, telefona ali televizije, kar bo vaš že tako prekratek spanec še poslabšalo. Če že ne spite, ta čas raje koristno izkoristite za meditacijo, jogo ali branje knjige. In ne pozabite, zadostna količina spanca ima izreden pomen na vaše počutje.

  1. Nove navade uvajajte postopoma.

Splošno prepričanje, ki izhaja iz modrosti psihologije je, da moramo neko novo vedenje v povprečju ponavljati najmanj 21 dni, da postane navada. Sprva se lahko to novo vedenje zdi kot pravo garanje. Da boste dosegli cilj in zdržali vseh 21 dni, si morate ustvariti rutino. Začnite z majhnimi, enostavnimi in dosegljivimi cilji. V koledarju si nastavite opomnike, ki vam bodo pomagali, da ne boste opustili svoje nove rutine.

Preberite tudi – Naj bo ponavljanje pozitivnih misli vaša rutina! 

Preverite tudi naše online programe za osebno in poslovno rast.

Pusti komenatr

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
Najdete nasSocialna omrežja
LOPIS, izobraževanje, prevajanje, svetovanje,
Bojan Krajnc s.p.
KONTAKTPišite nam
NAJDETE NASSocialna omrežja